What a Damn Food Waste..

Schermafbeelding 2015-03-01 om 14.05.43Een paar maanden terug was er een klein foodfestivalletje in Zwolle genaamd Damn Food Waste. Een erg leuk initiatief, ik was meteen enthousiast. Het moraal van de Damn Food Waste was om mensen er van bewust te maken hoe we in de maatschappij met eten omgaan…

We gooien zoveel onnodig voedsel weg omdat het eten volgens het etiket ‘over datum’ zou zijn, maar ook supermarkten die geen kromkommers inkopen omdat ze ‘de looks’ niet zouden hebben. De komkommer moet recht van vorm zijn en nog een mooie glans hebben ook. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de komkommer, maar voor nog veel meer groenten.

In Nederland wordt zo’n 5 a 10 procent van alle groenten en fruit verspild. Wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel; een derde van de gehele productie. Ondertussen heeft bijna 1 miljard mensen honger en groeit de wereldbevolking voor 2050 van zeven naar negen miljard*. Wat een damn food waste, vindt je niet? Deze mening heb ik destijds gedeeld met een journalist van De Stentor en is in dit artikel terecht gekomen (leuk om effe te lezen).

Waarom zouden we geen kromkommers kunnen eten?
Volgens mij is de smaak niet anders en je snijdt een komkommer over het algemeen toch in kleine stukjes. Dat meer mensen dit onzin vinden blijkt uit het feit dat deze food festivals worden georganiseerd, hiernaast worden andere initiatieven omtrent dit onderwerp opgezet. Zo kwam ik kwam onlangs een leuke website tegen, Kromkommer-soepen kopiekromkommer.com. Kromkommer zet zich in voor minder verspilling met projecten door de hele voedselketen. Van boer tot bord doen ze activiteiten om gekke groente weer op de kaart te zetten. Vorig jaar hebben ze de allereerste soeplijn van gekke groente gelanceerd.

Gebruik je gezonde verstand
Ik kom nog even terug op de houdbaarheid van ons eten. ‘Ten minste houdbaar tot’ is een van de houdbaarheidsetiketten die wij Nederlanders gebruiken en hanteren. Dit specifieke etiket is echter een kwaliteitsgarantie. Wat mensen vaak niet weten is dat deze datum veel vaker overschreden kan worden. De THT-houdbaarheidsdatum heeft meer te maken met de looks, de smaak en geur van het product zelf. Grote leveranciers hebben een bepaald product dat ze verkopen waar verschillende kwaliteitseisen aan zitten.

Neem als voorbeeld appelmoes. Appelmoes heeft op het moment dat je het koopt een bepaalde kleur, geur en smaak. Echter als de houdbaarheidsdatum wordt overschreden heeft de appelmoes een andere kleur en misschien ook een andere smaak. Dit betekent niet dat de appelmoes niet meer goed is om te eten. Het voldoet alleen niet meer aan de kwaliteitseisen van het product dat je koopt in de supermarkt. In dit geval kun je dus jouw gezonde verstand gebruiken om te bepalen of de appelmoes nog te eten is. Zit er schimmel op? Dan lijkt het me verstandig om de appelmoes weg te gooien. Wist je dat houdbare melk vaak nog 2 maanden na openen goed is? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

In Engeland gebruiken ze het houdbaarheidsetiket ‘best before’
Iets dat ik veel meer vind passen. Het zegt namelijk niet dat het na deze datum niet meer te eten is, maar het is een product dat niet meer op zijn ‘best’ is volgens de leverancier. Dat zouden wij hier ook moeten doen, vind je niet? Ook hiermee voorkomen we een boel voedselverspilling. Dit geldt overigens niet voor het houdbaarheidsetiket TGT (te gebruiken tot). Dit etiket geeft aan dat het na die datum niet meer veilig is om te eten. Dit gaat vaak om vers vlees en vis.

Wil je ook een steentje bijdragen aan het voorkomen van voedselverspilling?
Ik heb 6 tips** voor je op een rijtje gezet:

  1. Bewaar aardappelen nooit in de buurt van uien. Dan gaan ze sneller wortel schieten. Appels voorkomen uitlopen. Bewaar aardappelen en appels dus bij elkaar!
  2. Appels niet naast bananen of tomaten bewaren. Dan worden ze sneller bruin.
  3. Hang bananen aan een haak. Dan worden ze minder snel bruin door botsingen met andere groente en fruit.
  4. Je kunt een lente-ui helemaal gebruiken. Het groene is ook gewoon te eten, niet alleen het witte. Zonde dus om weg te gooien.
  5. Maak van overgebleven groentes groentesoep. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een groentebouillonblokje, water en (uiteraard) groentes!
  6. Een laagje vocht op dikke yoghurt betekent niet dat het niet meer goed is. Dat betekent alleen dat je het even moet doorroeren.

Alle kleine beetjes helpen 🙂

Liefs van Marlous

* Bron: Kromkommer.com – faq 
** Bron: Koken met restjes is leuk – Daisy Scholte & Jill Overmaat

Advertenties

2 gedachtes over “What a Damn Food Waste..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s