Indonesië – het land van sawa’s, theeplantages, tempels en hemelse uitzichten. 

Schermafbeelding 2015-03-03 om 13.22.40In 2010 ben ik voor het eerst in Indonesië geweest (ik zeg voor het eerst omdat ik zeker wil terugkeren naar dit land). Hier heb ik 3 weken lang met mijn zus Marjolijn gereisd over de eilanden Java & Bali. Ik was net afgestudeerd en had even tijd om de wijde wereld in te trekken. Nooit geweten dat ik de mooiste reis van mijn leven tot nu toe zou maken..

Zencultuur
Wat een prachtig land is Indonesië. Het heeft echt mijn hart gestolen, de mensen, de natuur, de cultuur. Het land heeft een bepaalde rust over zich heen. Dit zou je niet denken als je sommige foto’s van verschillende steden ziet.

DSC00406

Ontzettend druk, te veel scooters en brommers die afgeladen zijn met producten of mensen. Toch, als je daar komt, zul je merken dat het er een stuk relaxter aan toe gaat dan in Nederland. In Indonesië is bijvoorbeeld toeteren met de claxon van de auto een bepaalde taal die ze spreken. Het betekent: ‘pas op, ik kom er aan’ (in een onoverzichtelijke bocht) of ‘ga maar voor, want ik moet toch naar links’. Terwijl toeteren hier in Nederland te pas en te onpas gebruikt wordt in verband met ongeduld; ‘Rijd eens door, idioot!’, ‘Hey! Je ziet toch dat ik voorrang heb?!’. Indonesiërs hebben geen haast, het gaat zoals het gaat. Ze hebben er toch geen invloed op. Heerlijk vind ik dat!

Je leert met paparazzi omgaan
De backpackers onder ons die ook wel eens in Indonesië zijn geweest zullen het volgende hoogstwaarschijnlijk maar al te goed herkennen. Je wordt behandeld als een beroemdheid. Ze willen allemaal met je op de foto. Dit gebeurt op de meest gekke manieren. Ik kan mij nog herinneren dat wij even rustig op een bankje zaten, bij te komen van een lange reis naar een botanische tuin in Bogor. Ondertussen kwam er een meisje naast ons zitten, zo’n 1,5 meter van ons verwijderd. Ze ging ietwat ongemakkelijk zitten, met een geposeerde houding. Wij hadden het op een gegeven moment in de gaten, er stond namelijk een vriendinnetje achter een boom foto’s te maken van ons. Het meisje wilde dolgraag met ons op de foto maar durfde dat niet te vragen. Wij vonden het heel grappig en riepen het meisje bij ons.. ‘Oh! Come on, you can take a picture with us!’. De dag van de twee meisjes kon niet meer stuk. Even later was er een hele familie van ongeveer 15 man die met ons op de foto wilde. Allemaal leuk en wel, maar ik dacht als wij steeds op de foto moeten dan vind ik dat jullie ook op de foto moeten! De familie moest daar erg hard om lachen, gelukkig mocht het wel. Marjolijn is tussen de familie gaan zitten en de onderstaande foto is gemaakt..

DSC00065

Je wordt vanzelf een attractie
Het meest gekke, wat betreft foto’s, dat we hebben meegemaakt was bij de tempel Borobudur. Een ontzettend mooie tempel waar ook veel lokale Indonesiërs naar toe gaan om wat cultuur te snuiven.  Bovenaan de tempel gingen Marjolijn, Marloes (iemand die we hadden ontmoet) & ik even zitten om van het uitzicht te kunnen genieten. We merkten dat het om ons heen steeds drukker aan het worden was. Jongens en meisjes maakten foto’s, giechelden en wilden haastig naast ons zitten. Een jongen had de moed bij elkaar geraapt en kwam plotseling tussen ons zitten. Uiteraard werd er een foto gemaakt voor de jongen thuis aan de muur, hij trok nog een gekke bek (waardoor vervolgens alle meisjes over de grond rolden van het lachen) en ging weer terug naar zijn vrienden. Wij dachten dat dit een eenmalige actie zou zijn, maar het ijs was gebroken.. ondertussen was er een soort rij van mensen gevormd om met ons op de foto te gaan (bizar!). Als de een opstond, ging de volgende weer zitten. Dit heeft ongeveer 5 minuten geduurd. Wij kunnen nu wel zeggen dat we weten hoe het is om door paparazzi omgeven te worden 😉

De mensen zijn zo lief en willen je altijd helpen
Dit hebben wij wel gemerkt bij de mensen die we ontmoetten. Iedereen wil je helpen en de cultuur laten zien. We hebben zelfs 3 nachten in Jogyakarta geslapen bij een vrouw met dochter. Zij heeft een traditioneel ontbijt voor ons gemaak en meegenomen naar de beste eettent van de stad. Superleuk! Hoewel onze eerste indruk met de indonesische cultuur niet van een leien dakje verliep (iets met bijna beroofd worden) kan ik wel zeggen dat Indonesiers heel lief en hartelijk zijn.

DSC00692

We kregen een traditioneel indonesisch ontbijt – Jogyakarta.

Ga je binnenkort naar Indonesië?
Het is een fantastisch land om te backpacken, echt een aanrader. Om je goed voorbereid op reis te laten gaan heb ik 6 tips voor je:

  1. Reis met executive class. Is betaalbaar en echt prima te doen. Wil je wel een keer 3e klasse reizen? Zorg er dan voor dat je al jouw dierbare spullen onder je shirt verstopt hebt of in je tas met een slotje er op. De 3e klasse trein is een trein voor mensen met weinig geld. Je bent een rijke Europeaan en hebt echt veel geld, al helemaal vergeleken met deze mensen. Je bent een makkelijke prooi om te scoren.
  2. Praat simpel engels. Indonezen zeggen overal JA op. In eerste instantie zal je dit niet meteen herkennen. Wij dus ook niet. Omdat het onbeleefd is om nee te zeggen of aan te geven dat je het niet begrijpt, zeggen ze maar ja. Dat is iets wat dus ELKE Indonesiër doet. Wij Nederlanders zijn over het algemeen gewend netjes engels te praten. De lokale Indonesiër snapt hier echter niets van. Maak gebruik van zinnen als ‘how much?’ of ‘where does train go?’. Zo voorkom je misverstanden.
  3. Verdeel jouw dierbare spullen over meerdere tassen. Het is niet nodig om je paspoort altijd bij je te dragen. Laat deze in je backpack zitten. Mocht jouw handtas onverhoopt toch gestolen worden dan heb je gelukkig je paspoort nog.
  4. Maak gebruik van een Lonely Planet. Dit is echt jouw bijbel in dit soort landen. Zo handig! Alles wat je moet weten staat hier in. Superleuke spots om te slapen in 3 verschillende prijscategorieën (low, middle, high budget), maar ook dingen die je moet weten over de cultuur.
  5. Ga je naar Java? Als vrouw zul je jouw kleding dan een klein beetje moeten aanpassen. Java is een land dat grotendeels door moslims wordt bewoond.  Geen blote schouders, geen korte broeken, etc. Er zal waarschijnlijk niet veel gebeuren als je dit wel doet, je zult alleen merken dat je heel erg wordt aangestaard en dat is niet fijn. Believe me, been there, done that.
  6. Als je een taxi neemt wordt er van je verwacht dat jij de Tol betaald. Pin direct wat geld zodra je op het vliegveld arriveert. Waarschijnlijk neem je een taxi naar jouw eerste bestemming, het is dan gebruikelijk dat jij de tol betaald.

Ben je al eens in Indonesië geweest en ben ik een tip vergeten die eigenlijk wel op het lijstje moet? Laat het even weten. Als je binnenkort gaat; have fun en geniet, het gaat echt een prachtervaring worden.

Liefs van Marlous

DSC00464

Nog eentje dan – Lovina (Bali)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s