Zo geef je een onhollands feestje..

Schermafbeelding 2015-03-16 om 16.47.24Het is iets typisch Hollands. Een feestje geven waarbij iedereen in de woonkamer in een kringetje zit. Eerst een paar kopjes koffie of thee met een taartje erbij. Evenlater gaat de koffie over naar fris met zelfgemaakte hapjes als boterhamworst met augurk, ham met monchou, komkommer en stukken kaas. Het is ook nog hopen dat je naast een ‘leuk’ persoon komt te zitten, want stoelendans zit er niet in. Dus goed gokken of snel ergens gaan zitten als de plek nog vrij is. Want stel je voor dat je naast je tante komt te zitten waar je nou net even geen zin in hebt. Of die neef die altijd net iets te veel klaagt. Met deze tips voorkom je zo’n typisch hollands feestje en zorg je voor een originele avond waar altijd nog over nagepraat wordt op andere hollandse feestjes..

Vier je feestje ’s avonds. – Het is misschien gek, omdat dit iets is wat je normaal niet zo snel met familie zou doen. Maar waarom eigenlijk niet? De avond geeft meer sfeer. Je kunt kaarsjes neerzetten en een leuk muziekje op de achtergrond. Hey, misschien wordt het zelfs ZO gezellig dat er mensen gaan dansen 😉

Regel statafels. – Geen stoelen in een kringetje neerzetten. Natuurlijk kun je er wel een paar neerzetten voor de mensen die niet goed te been zijn. Maar je hoeft echt niet voor iedereen een stoel te hebben. Je hebt statafels, daar kunnen mensen prima tegenaan staan. Bovendien maakt dit het makkelijker om af en toe even naar een andere tafel te lopen of naar de keuken. Zonder je hierbij ongemakkelijk te voelen.

Verzorg een dranktafel.  – Dit is ook handig voor jezelf. Zo ben je zelf niet constant bezig om iedereen van drank te voorzien. Maar versier een leuke tafel met verschillende soorten drankjes om te mixen; fris, wijn, sterk en bier.

Maak een klein welkomstdrankje. – Alcoholisch en non-alcoholisch uiteraard. Het is voor de BOBbers onder ons natuurlijk vervelend als zij net dat welkomstdrankje niet mogen drinken. Tips voor een simpel welkomstdrankje:

  1. Cranberrysap met een beetje wodka en een gesneden limoentje. Wat het extra lekker maakt is een suikerrandje om het glas. Dit doe je door de rand van het glas (of de beker) in te smeren met limoen en in een schoteltje met suiker te dippen. De non-alcoholische variant is hetzelfde zonder de wodka. Maak zichtbaar onderscheid tussen deze twee drankjes. De non-alcoholische kun je versieren met een appeltje ipv een limoentje.
  2. Smoothie van mango, sinaasappelsap, limoen en een scheutje wodka. Maak een lekkere smoothie van de hiervoor genoemde ingrediënten. Of verzin zelf een lekkere smaak. Met een scheutje wodka maakt het dit altijd net even iets meer bijzonder. Ook hierbij kun je prima dat suikerrandje gebruiken. Uiteraard is dit ook goed zonder alcohol te serveren.
  3. Prosecco met een bolletje citroenijs – genaamd scroppino. Zoals je het leest maak je het ook, heel simpel. Helaas niet echt makkelijk als non-alcoholische variant te maken. Misschien is het lekker met dubbelfrisss erbij, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.

Maak een leuke playlist met verschillende soorten muziek. – Als ik iets belangrijk vind op een feestje dan is het wel muziek. Het is zo sfeerbepalend. Je kunt voor ieder wat wils mixen en zo voorkom je ook dat je broer, die onlangs technofeestjes heeft ontdekt, de draaitafel overneemt. Af en toe een techno’tje erdoorheen.. hartstikke leuk, maar niet de hele avond. Denk aan liedjes die je ouders vroeger draaiden. Waar was jij fan van toen je een tiener was? Wat luister je tegenwoordig? Top 40 hits, dat vind bijna iedereen leuk.

Versier de kamer en statafels. – Een paar slingers horen natuurlijk niet te ontbreken op jouw spetterende feestje. Bij de Hema heb je superveel leuke slingers. Ook van die handige die van stof zijn, ideaal, raken niet in de knoop en gaan niet snel kapot. Dus perfect om te bewaren voor volgend jaar. Zet leuke kleurrijke bakjes op tafel voor de hapjes en chips. Je kunt er ook voor kiezen om een thema te gebruiken. Bijvoorbeeld goud, hoe leuk is het om alles goud te versieren… de slingers, het tafelkleed, de bakjes voor de hapjes, ballonnen, jouw eigen outfit. Ik zie het al helemaal voor me!

Schermafbeelding 2015-03-16 om 16.30.23

Geef je feestje een dresscode. Ik benoemde het net al even bij de versiering. Maar je kunt je feestje natuurlijk ook een dresscode meegeven. Dit kan heel gek zijn, hoeft niet. Misschien vind je het leuk om iedereen te laten verkleden als Disneyfiguren en kan het niet gek genoeg. Maar je kunt je feestje ook een chique twist geven door bijvoorbeeld een kleur als dresscode: goud, zilver, wit, zwart. Verkleden is niet voor iedereen weggelegd, hierdoor maak je het laagdrempelig. Je kunt ook een jaartal doen; bijvoorbeeld de jaren 30 of 40.

Nou, als dit geen topfeest gaat worden dan weet ik het ook niet meer. Let’s party!

Advertenties

Een gedachte over “Zo geef je een onhollands feestje..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s